Valtakunnallista rakennetun ympäristön tiedonhallintaa uudistetaan. Kunnat ovat keskeinen osa uudistuksen onnistumista. Uudet lakisääteiset velvoitteet eivät ole vain lisätyötä, vaan ne tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia parantaa tietojen keräämistä, ylläpitoa ja hyödyntämistä. Uudistuksessa ei ole kyse pelkästään teknisestä päivityksestä, vaan se on askel kohti entistä parempaa tiedolla johtamista ja digitalisaation hyödyntämistä kunnissa. Rakennetun ympäristön tiedot ovat keskeinen tekijä, kun kunnat suunnittelevat ja kehittävät alueitaan. Tietojen laatu ja saatavuus ovat avainasemassa päätöksenteossa, olipa kyseessä sitten maankäyttö, rakentaminen tai ympäristönsuojelu.
Päivittyvä lainsäädäntö tarjoaa kunnille mahdollisuuksia kehittää ennestään tiedonhallintaansa ja varmistaa, että tiedot ovat yhteensopivia, ajantasaisia ja paremmin saatavilla. Kyseessä ei ole vain tiedon kerääminen, vaan sen järjestäminen ja hyödyntäminen tavalla, joka tukee kunnan omia tavoitteita ja auttaa vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.
Tiedonhallinnan suunnittelu ja kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa, joka vaatii aikaa ja osaamista. Koulutus ja henkilöstön osaamisen kehittäminen ovat keskeisiä tekijöitä, jotta uudet toimintatavat ja järjestelmät voidaan ottaa käyttöön sujuvasti. Tiedonhallinnan prosessit eivät ole kertaluonteisia projekteja, vaan ne ovat jatkuva osa kuntien toimintaa. Tämä tuo mukanaan mahdollisuuden rakentaa toimintamalleja, jotka palvelevat kuntaa pitkällä aikavälillä ja tukevat sen kehitystä.
DigiFinland on ympäristöministeriön toimeksiannosta selvittänyt kansallisella kyselyllä, millaisia valmiuksia kunnilla on järjestelmän käyttöönottoon ja hyödyntämiseen. Tulosten mukaan yli puolet kunnista edistänyt Ryhti-järjestelmän käyttöönottoa. Järjestelmän käyttöönotto ja siihen liittyvä kansallinen kehittäminen koetaan kunnissa kohtuullisen hyödylliseksi sekä kunnan että oman ammatillisen kehittymisen kannalta.
Kunnille korvataan uudistuvasta lainsäädännöstä aiheutuvat kustannukset kertaluontoisesti avustuksilla. Ensimmäisillä hakukierroksilla avustetaan teknisten kyvykkyyksien luomista kuntien käyttämiin järjestelmiin. Tämän jälkeen avustusta kohdistetaan käyttöönottoihin ja toimintatapojen vakiinnuttamiseen. Seuraava avustushaku avautuu syys-lokakuussa 2024.
Tiedonhallinnan kehittäminen ei ole pelkästään velvoite, vaan investointi kuntien tulevaisuuteen, jossa tieto on keskeinen voimavara ja päätöksenteon tukipilari.
Kehitetään yhdessä!