Säteilyturvallisuudella lisätään hyvinvointia

Anne Höytö, Katja Kojo, Tomi Routamo, Säteilyturvakeskus23.8.2024

Kunnat voivat edistää asukkaidensa säteilyturvallisuutta ja -tietoa monin keinoin. Auringon ultraviolettisäteilyn osalta erityisesti lasten ja nuorten suojaamiseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Päiväkodeissa ja kouluissa voidaan välttää ulkoilua keskipäivällä voimakkaimman UV-säteilyn aikaan, suojata lasten ihoa vaattein ja aurinkovoiteella sekä opettaa lapsille aurinkosuojautumiseen liittyviä taitoja. Tehokas tapa vähentää UV-säteilylle altistumista on lisätä varjopaikkoja ulkoilualueille: varjossa UV-säteilyä on jopa puolet vähemmän kuin auringossa. Lisäksi kunta voi edistää ulkona työskentelevän henkilöstönsä aurinkosuojautumista ja muistuttaa viestinnällisin keinoin kaikkia kuntalaisia aurinkosuojautumisen tärkeydestä.

Altistuminen sisäilman radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa noin 270 keuhkosyöpätapausta vuosittain liittyy radonaltistukseen. Vaikka radonpitoisuus selviää vain mittaamalla, vain pienessä osassa pientaloista ja kerrostalojen ensimmäisten kerrosten asunnoista mittaus on tehty. Kuntien on hyvä kannustaa asukkaita mittauttamaan asuntonsa radonpitoisuus ja tarvittaessa pienentämään pitoisuutta. Kunnissa on myös huomioitava sekä työpaikkojen että terveydensuojelulain mukaisten muiden oleskelutilojen radonmittausvelvollisuus. Jokaisessa suomalaisessa kunnassa on työpaikkoja ja muita oleskelutiloja, joissa radonpitoisuus pitää mitata. Työpaikalla radonpitoisuuden selvittämisvastuu on työnantajalla. Kunta on suuri työnantaja ja työntekijöitä on yleensä paljon. Siksi on erityisen tärkeää huolehtia, etteivät kuntatyöntekijät altistu työssä liian suurille radonpitoisuuksille.

Yleinen kiinnostus ydinvoimaa kohtaan on lisääntynyt. STUK varautuu mahdollisuuteen, että Suomen kuntiin halutaan rakentaa nykyistä pienempiä ydinvoimaloita sähkön tai lämmön tuottamiseksi. Pienydinvoimalan käsite pitää sisällään suuren kirjon eritehoisia reaktoreita, ja erilaisia voimalakonsepteja on kehitteillä useita kymmeniä eri puolilla maailmaa. STUKin tehtävänä on valvoa, että ydinenergiaa käytetään Suomessa turvallisesti. Niin pienten kuin suurten ydinreaktoreiden käyttö on luvanvaraista, ja luvat myöntää valtioneuvosto. Jotta ydinvoimalaa saa alkaa rakentaa, on osoitettava, että laitos on suunniteltu niin, että lainsäädännössä asetetut turvallisuustavoitteet täyttyvät. Pienydinvoimalat huomioidaan käynnissä olevassa ydinenergian sääntelyn uudistamisessa, jota STUK tekee yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.