Varautuminen turvaa kunnan toiminnan poikkeusoloissa

Petri Seppälä, Millog Oy3.9.2024

Kunnan tulee valmiuslain mukaisesti varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Eli pähkinänkuoressa – miten kunta pystyy turvaamaan asukkaidensa hyvinvoinnin ja tarjoamaan peruspalveluita erilaisissa häiriötilanteissa?

Kuntaan kohdistuvat uhat ja niistä johtuvat häiriötilanteet joko tapahtuvat kunnan alueella tai niiden vaikutukset kohdistuvat kuntalaisiin. Poikkeustilanteista esimerkkejä ovat onnettomuudet, terrorismi, kyberuhat, tartuntataudit ja luonnonilmiöt.

Varautumissuunnitelman osa-alueet

Olennaista on tunnistaa tärkeät toiminnot, ja niihin kohdistuvat uhat ja riskit. Näitä riskejä hallitset suunnittelemalla, koulutuksilla ja harjoituksilla. Kartoita myös vaaditut resurssit ja ennen kaikkea kommunikoi suunnitelmista. Arvioi ja päivitä suunnitelmia.

Millogilla on Puolustusvoimien strategisena kumppanina pitkä varautumisen perinne. Autamme yhteiskunnan eri toimijoita varautumisessa ja huoltovarmuudessa. Toteuttamiskelpoiset jatkuvuus-, valmius- ja toipumissuunnitelmat ovat näkyvimpiä varautumisen elementtejä.

Tiedämme kokemuksesta, ettei jokaiseen häiriötilanteeseen voi laatia tarkkoja suunnitelmia etukäteen. Hyvällä varautumissuunnittelulla kuitenkin varmistat, että kunnan toiminta jatkuu mahdollisimman keskeytymättömänä ja toipuu häiriöstä nopeammin.

Viisi vinkkiä kunnan varautumiseen

  1. Vältä ylisuunnittelua. Riittävän yleisellä tasolla tehdyt suunnitelmat mukautuvat helpommin eri tilanteisiin, ja perehdytys on helpompaa.
  2. Luo uhkakirjasto. Ota huomioon pahimmat mahdolliset vaihtoehdot, mutta laadi suunnitelmista toteuttamiskelpoisia.
  3. Varmista johdon tuki. Laadi pitkän aikavälin suunnitelmia ja tee päättäjille selväksi niiden yhteys toiminnan jatkuvuuteen.
  4. Tee yhteistyötä. Henkilöstö sitoutuu paremmin, kun saa osallistua itse suunnitteluun. Muista sidosryhmät.
  5. Viesti avoimesti. Kerro mahdollisista uhista. Muistuta yksilöiden tärkeydestä ja yhdessä varautumisesta.

Kaikki kunnan valmiussuunnitteluun kuuluva ei ole julkista tietoa, mutta kuntalaisille kannattaa viestiä, miten he voivat itse varautua häiriötilanteeseen. Tiedottaminen myös edesauttaa kokonaisturvallisuutta. Varaudu myös henkilökunnan ohjeistamiseen.

Koskaan ei voi varautua kaikkeen, mutta hyvä suunnitelma, osaamisen kehittäminen ja jatkuvuus ovat varautumisessa kriittisen tärkeitä. Lisää varautumisesta voit lukea verkkosivuiltamme.

 

Petri Seppälä, Valmiusjohtaja