Irtisanominen – hämmennyksen ja huolen kautta uusiin mahdollisuuksiin

Katri Kanerva ja Marjo Heijari, Rastor-instituutti13.9.2023

Irtisanominen ja sitä edeltävä muutosneuvotteluprosessi ovat äärimmäisen stressaavia kummallekin osapuolelle, sekä irtisanottavalle henkilölle että työnantajan edustajalle.
Miten ihmeessä varmistetaan, että kaikki sujuu hyvin ja jopa pystytään kääntämään kokemus positiiviseksi luottamukseksi tulevaan?

Nähdäkseni, ja oman kokemukseni mukaan on muutama asia, joihin huomion kiinnittäminen voi muotoutua onnistumisen avaimiksi:

Työnantajan edustajana huomioi nämä asiat:
• Varmista, että muutosneuvotteluprosessi toteutetaan lain mukaisesti. Jos olet epävarma, pyydä neuvoja asiantuntijalta. Tämä ei ole se kohta, jossa on hyvä käyttää luovuutta, tässä kohdassa ehdottoman tärkeää on toimia oikein.
• Perustele päätökset. Älä jätä mitään arvailujen varaan.
• Kanna aidosti vastuu irtisanottavista henkilöistä ja heidän uudelleentyöllistymisestään. Ole kiinnostunut, kuuntele, anna aikaa.
• Kommunikoi avoimesti, älä kiertele tai peittele mitään. Avoimuus luo luottamusta ja lisää oikeudenmukaisuuden kokemusta
• Huolehdi jäljelle jäävän henkilöstön motivaatiosta ja hyvinvoinnista.
• Tiedosta, että maine kiirii. Irtisanotut kyllä kertovat lähipiirilleen ja mahdollisesti laajemminkin, millaisia kokemuksia irtisanomistilanne ja sitä edeltävä prosessi olivat. Samoin jäljelle jäävä henkilöstö pohtii ja keskustelee keskenään ja kukin omissa verkostoissaan.

Irtisanottuna työntekijänä kiinnitä huomioita näihin:
• Älä panikoidu, vaan suhtaudu tilanteeseen niin rauhallisesti kuin suinkin pystyt. Hanki tarvittaessa keskusteluapua.
• Keskity käytännön asioihin. Ilmoittaudu heti työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaisesti.
• Hyödynnä kaikki muutosturvan myötä sinulle mahdollistetut koulutus- ja uraohjauspalvelut. CV:n päivittäminen ja työnhakuun valmistautuminen tuntuvat huomattavasti kevyemmältä urakalta, kun saat siihen tukea ja sparrausapua.
• Käsittele tilannetta uuden vaiheen alkuna. Olisiko tämä hyvä heti miettiä alanvaihtoa? Tähänkin pohdintaan on ammattitaitoista tukea saatavilla.

Edellä mainittu muutosturva on lainsäädännöllä varmistettu toiminnan ohjaaja ja tuki irtisanomistilanteessa. Siitä hyötyvät sekä työnantaja että irtisanottu työntekijä: Muutosturvalain ohjaamana työnantaja tarjoaa irtisanomistilanteessa työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta. Ja vuoden 2023 alusta tuli voimaan muutosturvan laajennus, jolla pyritään edistämään yli 55-vuotiaiden työllistymistä ja työssä jaksamista.

Lue lisää, miten voisimme olla avuksi: rastorinst.fi