Koiraharrastajien ja kuntien yhteistyö tukee kuntalaisten hyvinvointia

Esa Kukkonen15.9.2023

Suomessa on Taloustutkimuksen arvion mukaan noin 800 000 koiraa. Joka viidennessä taloudessa on koira. Koirien kanssa liikutaan ja harrastetaan paljon. Koiranomistajat ja koiraharrastajat ovat merkittäviä kunnallisten palveluiden käyttäjiä, ja samalla myös merkittäviä yhteistyökumppaneita kunnille.

Kuntien koirapalvelut ja koiraystävällisyys vaikuttavat monilla tavoin koiranomistajien ja koiraharrastajien arkeen. Hyvät palvelut edesauttavat koiran kanssa liikkumista, harrastamista ja koiran hyvää elämää. Koiraharrastajat puolestaan voivat antaa kunnalle paljon kokoamalla ihmisiä eri puolilta Suomea tapahtumiin kunnan alueelle tai tuomalla erilaisilla koira-avusteisilla toiminnoilla hyvinvointia monille eri-ikäisille. Puhumattakaan siitä, että koirat liikuttavat suomalaisia päivittäin yli kaksi miljoonaa kertaa, ja ovat rakkaita perheenjäseniä.

Julkistimme huhtikuussa kaikille Suomen kunnille avoimen Suomen koiraystävällisin kunta -kilpailun, jonka kautta halusimme nostaa esille kuntia, joissa koirat ja koiraharrastajat on huomioitu mahdollisimman hyvin kuntalaisten arjessa. Samalla halusimme kannustaa kuntia kehittämään koirapalveluitaan ja koiramyönteisyyttä sekä koira-asioiden huomioon ottamista mahdollisimman laajasti eri toimialoilla ja myös päätöksenteossa.
Mäntsälä Suomen koiraystävällisimpänä kuntana sekä Kannus ja Paimio kunniamaininnan saaneina ovat palkintonsa ansainneet. Oli hienoa nähdä, miten monipuolisesti kunnissa on kehitetty koirapalveluita, ja millaista yhteistyötä kunnissa on kehitetty koiraharrastajien, yrittäjien ja koulutuspalveluiden tarjoajien kanssa koirien ja koiraharrastuksen hyväksi. Kuten Mäntsälän kunnanjohtaja Hannu Laurila palkitsemistilaisuudessa Kuntamarkkinoilla totesi, yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on tärkeää, ja se tuottaa kuntiin lisää hyvinvointia.

Suomen koiramyönteisin kunta -kilpailussa oli mukana monta sellaista kuntaa, joissa on kehitetty koirapalveluita ja yhteistyötä koiraharrastajien ja koira-alan toimijoiden kanssa hienolla tavalla. Näyttääkin siltä, että kunnissa on oivallettu yhteistyön potentiaali, ja tulevaisuudessa näemme varmasti monenlaisia uusia yhteistyön muotoja ja uusia, niin koiranomistajia ja koiraharrastajia kuin kuntiakin hyödyttäviä innovaatioita.

Me kaikki yhdessä voimme toteuttaa Suomen Kennelliiton visiota – Hyvää elämää koiran kanssa.