Työyhteisön monimuotoisuus kilpailuvaltiksi hyvällä johtamisella

Pauli Kallio ja Senni Pykäläinen, Itä-Suomen yliopisto22.6.2023

Monimuotoisen työyhteisön osaaminen on laaja-alaista ja tuo kilpailuetuja organisaatiolle. Monimuotoisen työyhteisön johtaminen vaatii puolestaan ymmärtämistä ja työkaluja erilaisten tilanteiden käsittelyyn.

Monimuotoisuusosaaminen auttaa työyhteisöjä ja organisaatioita ymmärtämään erilaisia asiakasryhmiä ja tarjoamaan palveluja erilaisiin tarpeisiin. Monimuotoisuus voidaan tuoda myös organisaation sisäiseksi voimavaraksi johtamisen avulla. Tällöin taustoiltaan ja osaamisprofiileiltaan erilaiset työntekijät puhaltavat yhteen hiileen.

Moninäkökulmaisuus tuottaa kestävämpiä ratkaisuja uudistamiseen. Työyhteisön monimuotoisuuden avulla organisaatio kykenee sopeutumaan muutoksiin ja murroksiin. Työyhteisön rooli uusien työntekijöiden sitouttamisessa on suuri, joten monimuotoisuuden johtaminen tukee myös rekrytointien onnistumista.
Yhteenkuuluvuuden ja työhyvinvoinnin kasvaessa innovatiivisuus lisääntyy, mikä tuo yritykselle kilpailuetua. Valmiudet kilpailuedun saavuttamiseen varmistaa kouluttautuminen.

Johtamista kehittämällä monimuotoisuus kukoistukseen

Monimuotoisuuden johtamisessa ensimmäisenä askeleena on monimuotoisuuden, etuoikeuksien ja ajatteluvinoumien tunnistaminen sekä yhteisöllisyyttä, keskinäistä luottamusta ja kunnioitusta tukevien käytäntöjen kehittäminen.

Monimuotoisuuden kukoistamiselle täytyy luoda psykologisesti turvallinen ympäristö, jossa työntekijät voivat tuoda esiin ideoitaan ja huolenaiheitaan ilman pelkoa nolatuksi tai torjutuksi tulemisesta. Psykologisesti turvallisella työpaikalla jokainen työntekijä tulee kohdatuksi tasavertaisesti taustastaan tai asemastaan riippumatta ja jokaista arvostetaan työyhteisön jäsenenä.

Jatkuva oppiminen auttaa johtajia kehittämään osaamistaan muuttuvan työelämän ehdoilla. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston Executive MBA eli UEF EMBA -asiantuntijaohjelmassa pääsee tunnistamaan ja vahvistamaan omaa johtajaidentiteettiä henkilökohtaisen valmennuksen avulla. Valmennus tarkentaa esihenkilön roolia itsensä ja muiden johtajana sekä auttaa esihenkilöä toimimaan oikeudenmukaisesti kaikkia työyhteisön jäseniä kohtaan.

Organisaation johdon sitoutumisen merkitys monimuotoisuuden hyödyntämisessä ja turvallisen työympäristön luomisessa on suuri. Tavoitteiden saavuttamiseksi esihenkilöt tarvitsevat työkaluja muun muassa erilaisten arvojen ja konfliktien käsittelyyn. Johdon ja esihenkilöiden osaamisen kehittäminen on tärkeää, jotta käytänteitä ja toimintatapoja voidaan tarkastella.