Oletko utelias muutokselle?

Henna Honkalo, Tärkeissä töissä8.8.2023

Vain muutos on pysyvää, sanotaan. Työssä viihtymiseen vaikuttaa erityisesti se, kuinka paljon arkisiin asioihin pystyy itse vaikuttamaan. Myös sillä on merkitystä, miten muuttuviin tilanteisiin asennoituu.

Olemme usein aika arkoja puuttumaan epäkohtiin ja ehdottamaan muutosta, vaikka tarve sille olisi ilmeinen. Ulkoistamme itsemme helposti myös työyhteisöjen ongelmista. Ehkäpä taustalla on pelko siitä, että kovin aktiivisina ideoiden esittäjinä saamme vaan lisää työtehtäviä aiempien päälle, tai pahimmassa tapauksessa hankalan tyypin maineen. Parempi tehdä vaan työnsä ja olla hiljaa, niin kaikki sujuu helpoiten. Vai sujuuko?

Hankehumpista huokaillaan, kun resurssit eivät riitä edes perustehtävistä suoriutumiseen. Myös työyhteisöjen kehittäminen mielletään helposti ulkopuoliseksi riesaksi, asiaksi, joka tapahtuu ylhäältä alas, esihenkilöiltä työntekijöille. Usein kehittämisen ajatellaan olevan jotain juhlallista, pitkä prosessi, jonka seurauksena saadaan raportteja, kaavioita ja uusia toimintamalleja. Vaikka näinhän se ei ole.

Työelämän kehittäminen on yksinkertaisimmillaan sitä, että on aktiivinen työyhteisön jäsen. Sitä, että säilyttää uteliaisuutensa omaan työhönsä ja jakaa avoimesti ajatuksensa. Pienet ideanmuruset kasvavat isommiksi ja vahvemmiksi yhdessä. Kun avaa suunsa kehittämisen kohteista, voi ideoihin saada tukea ja voimaa kollegoilta. Tällä tavoin ideat voivat kasvaa isommiksi koko työyhteisöä hyödyttäviksi toimintamalleiksi.

Rohkeutta on myös kertoa ajatuksensa, jos suunniteltu uusi toimintapa hankaloittaa jo valmiiksi toimivia käytäntöjä. Muutokset, joihin työyhteisö sitoutuu, lähtevät usein alhaalta päin. Työ on mielekästä, kun sen käytäntöihin voi itse vaikuttaa. Ja se jos jokin lisää työelämän laatua.

Itseluottamusta ja uskoa omaan ammattitaitoon. Luottamusta työyhteisöön ja avointa keskustelua. Näillä eväillä kasvaa vahvoja ja itseohjautuvia työpaikkoja, joissa on resilienssiä muutoksiin ja uusien työkäytäntöjen ja toimintatapojen omaksumiseen.

Ja kun ajat ovat haastavat, tarvitaan hyviä tekoja. Kehitysideoiden jakamista toisille työyhteisöille tarjoaa syyskuussa käynnistyvä Tärkeissä töissä –kampanja, joka kerää kunta- ja hyvinvointialojen työpaikkojen kehittämistekoja Tekojen torille. Kertomalla kehittämisideasi, voit auttaa toisia työyhteisöjä hoksaamaan uusia tapoja ja käytäntöjä. Kampanja huipentuu joulukuussa pidettävään palkintogaalaan.

Tekojen Tori löytyy sivuilta: tärkeissätöissä.fi