Järjestöjen ja kuntien yhteistyöllä parannetaan perheiden hyvinvointia

Tarja Satuli-Kukkonen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto16.8.2024

”Ratkaisevan tärkeä hyvinvoinnin tekijä” – näin kuvaili eräs Mannerheimin Lastensuojeluliiton kuntakyselyyn vastannut kuntapäättäjä MLL:n toimintaa alueellaan. Se lämmitti mieltäni, koska haluamme oikeasti olla edistämässä lasten ja nuorten hyvinvointia sekä tukemassa vanhemmuutta ja lapsiperheiden arkea.

Kokemuksesta tunnistamme, että lapsiperheiden hyvinvointia edistetään parhaiten tarjoamalla matalan kynnyksen toimintaa ja tukea ennaltaehkäisevästi – jo ennen kuin ongelmat pääsevät kärjistymään. Panostamalla muun muassa kohtaamispaikkoihin, vertaistukeen ja maksuttomiin tapahtumiin lisätään ihmisten omaehtoista toimintaa, voimavaroja, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Samalla korjaavien palveluiden tarve vähenee. Julkisen talouden kiristymisen myötä myös hyvinvointialueet ovat painottaneet, miten tärkeää on tehdä yhteistyötä ja välttää päällekkäistä toimintaa.

MLL tekee tiivistä yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa. Ratkomme yhdessä julkisen sektorin kanssa isoja, ajankohtaisia haasteita, kuten lasten ja nuorten kiusaamiseen, yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen liittyviä ongelmia ja lapsiperheiden tuen tarpeita. Vahvistamme lapsiperheiden voimavaroja ja tukiverkostoja. Tätä kaikkea tekee yli 30 000 vapaaehtoistoimijan joukko MLL:n ammattilaiset tukenaan.

MLL:llä on maankattava paikallinen ja alueellinen yhdistys- ja piiriverkosto sekä valtakunnalliset lasten, nuorten ja vanhemmuuden tuen palvelut. Ylläpidämme yli 500 perhekahvilaa ja järjestämme lähes 3000 lapsiperhetapahtumaa vuosittain. Tuemme kouluhyvinvointia tukioppilastoiminnalla, kuuntelemme Auttavissa palveluissa lapsia ja nuoria vuoden jokaisena päivänä. Monessa kunnassa olemme lähes ainoa lapsiperheille toimintaa tarjoava taho.

Kesällä 2024 teimme kunta- ja hyvinvointialuekumppaneillemme kyselyn, jossa selvitimme yhteistyön merkitystä. Vastaajista 95 % (N=80) kertoi, että vaikka talous kiristyy, tulee ennaltaehkäisevän työn avustukset turvata. MLL:n toiminta täydentää julkisen sektorin tarjoamia palveluita ja on osa kuntien ja hyvinvointialueiden hyte-työtä. Tahtotilamme on olla tukemassa lapsiperheiden elämää ja ratkomassa heidän arjen haasteitaan myös tulevaisuudessa.

Tervetuloa osastollemme 3S28 sekä kuulemaan MLL:n ja Kuntaliiton paneeli ”Vaikuttavaa yhteistyötä kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen kesken” sekä tietoisku ”MLL:n yhdistykset vauhdittamassa kuntalaisten hyvinvointia”!