Olemme vastuullisin ja suurin suomalaisomistuksessa oleva konsulttiyhtiö.

Päivittäisessä työssämme konsultoimme, koulutamme ja tuotamme näkökulmia kestävän huomisen rakentamiseksi. Olemme kuntien, yritysten ja yhteisöjen kumppani kestävän ympäristön, hyvän hallinnon ja koulutuksen kehittämisessä. Tietoon pohjautuva suunnittelu ja vastuullisuuden edelläkävijyys kasvattavat ratkaisukykyämme ja auttavat meitä luomaan parempaa elämää. FCG:llä työskennellään yhteensä 12 eri toimialalla. Toimimme luotettavana kumppanina kuntien ja hyvinvointialueiden kehittämisessä, oli kyse sitten konsultoinnista, koulutuksesta, kaavoituksesta, uusiutuvan energian ratkaisuista tai kiinteistöjen kehittämisestä. Tarpeisiisi kerätään räätälöity asiantuntijatiimi yli organisaatiorajojen

FCG – hyvän elämän tekijät kuuluvat yhteen

Kumppanin verkkosivu:


https://www.fcg.fi/palvelut/koulutukset/kuntamarkkinat/

Terveisiä Kuntamarkkinoiden osallistujille

"

Taistelu elinkelpoisten kuntien ja hyvinvoinnin puolesta on meidän ja asiakkaidemme yhteinen. Hyvän elämän tekeminen vaatii uusien kulmien avaamista, näkemystä ja vahvaa kokemusta.

Tule vaihtamaan ajatuksia teemoista FCG:n osastolle 0H2! Asiantuntijoidemme tietoiskuja kuulee tilassa C1.1 molempina päivinä. Tervetuloa hengähtämään myös samasta tilasta löytyvään FCG Loungeen.

"
Osasto: 0H2

Kumppanin ohjelma

Näin varmistat vihreän siirtymän investoinnit kuntaasi

Miten houkutella ilmastoystävällisiä investointeja kuntaan? Tietoiskussa pureudutaan siihen, millaisilla päätöksillä, kaavoituksella ja strategisella yhteistyöllä kunta voi varmistaa, että puhtaan siirtymän hankkeet suuntautuvat juuri sinne.

Esittelemme esimerkkejä siitä, miten kunnat voivat mahdollistaa uusiutuvan energian hankkeita, puhtaan teknologian tuotantoalueita ja muita vihreitä investointeja. Kerromme lisäksi vinkkejä siitä, miten EU-rahoitusta voi hyödyntää investointien edistämisessä. Tietoisku antaa eväitä arvioida oman kunnan valmiuksia ja kehittää niitä investointiystävällisemmiksi.

Keskiviikko 17.9.2025
10.00 - 10.45
C1.1

Kaukojäähdytyksestä luopuminen toi yli 100 000 € vuosisäästöt – näin se tehtiin Teollisuuskatu 21:ssä

Mitä tapahtuu, kun vanha jäähdytysjärjestelmä korvataan uudella ajattelutavalla? Tule kuulemaan Teollisuuskatu 21:n tarina: kuinka 28 000 bruttoneliöisen kiinteistön jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmät uudistettiin hyödyntäen ulkoilmalämpöpumppuja ja lämmön kierrätyskeskusta, kaukolämpöä unohtamatta.

Tietoiskussa kuulet konkreettisen esimerkin siitä, miten suuret kiinteistöt voivat tehdä kannattavia päätöksiä energiatehokkuuden parantamiseksi. Käymme läpi Teollisuuskatu 21 suunnittelu vaiheet sekä millaista lisäarvoa ne ovat tuoneet asiakkaalle, niin taloudellisesti kuin energiatehokkuuden näkökulmasta.

Keskiviikko 17.9.2025
11.00 - 11.20
C1.1

Voiko väestökehitykseen vaikuttaa? – Tuore ennuste ja ratkaisuja kunnille

Väestökehitys haastaa kuntia eri puolilla Suomea – mutta mihin suuntaan olemme menossa ja miten kehitykseen voi vaikuttaa? MDI julkaisee syyskuussa uuden väestöennusteen, joka piirtää ajankohtaisen kuvan kehityksestä eri puolilla Suomea.

Tietoiskussa esitellään ennusteen keskeiset tulokset ja niiden merkitys kunnille. Lisäksi pohditaan, millä ratkaisuilla kunnat voivat vastata muutokseen ja vaikuttaa omaan väestökehitykseensä.

Keskiviikko 17.9.2025
13.00 - 13.45
C1.1

Henkilöstön osaamiskartoitus: strategiakauden menestyksen avain

Kuntastrategiasta johdetaan kunnan keskeisin päätöksenteko, suunnittelu ja kehittäminen. Kuntaa viedään kohti strategiassa määriteltyä suuntaa systemaattisella johtamisella. Henkilöstön osaamiskartoitus toimii strategisen kehittämisen tukena. Osaamiskartoitus auttaa ymmärtämään, vastaako osaaminen organisaatiossa strategisia tavoitteita. Kun tiedetään, mitä osaamista henkilöstöllä on ja missä osaamisvajeita mahdollisesti havaitaan, voi osaamisen kehittämisen toimenpiteet kohdentaa tehokkaasti.

Tule kuulemaan kokemuksia onnistuneen osaamiskartoituksen toteuttamisesta ja hyödyistä organisaation ja henkilöstön osaamisen kehittämisessä.

Keskiviikko 17.9.2025
14.00 - 14.20
C1.1

Tuloksellisen osaamisen kehittämisen resepti: joustava ja kustannustehokas verkkokoulutus tukena

Tuloksellinen osaamisen kehittäminen edellyttää osaamistarpeiden tunnistamista ja selkeästi laadittua koulutussuunnitelmaa. Tietotulvan ja alati muuttuvan toimintaympäristön keskellä on tärkeää tunnistaa ammattitaidon kehittämistä ja ylläpitoa tukevat osaamisen kehittämisen tarpeet ja laatia niiden pohjalta konkreettinen suunnitelma osaamisen kehittämiseksi.

Verkkokoulutuksen hyödyntäminen osana osaamisen kehittämisen kokonaisuutta kasvattaa koko ajan suosiotaan. Joustava tapa kehittää osaamista saa kiitosta aika- ja paikkariippumattomuudesta, mutta osaamisen kehittämisen tavoitteiden toteutumiseksi on myös varmistettava riittävä aika ja suunnitelman noudattaminen.

Tule kuulemaan kokemuksia ja parhaita käytänteitä verkkokoulutuksen tuloksellisesta hyödyntämisestä osaamisen kehittämisessä.

Torstai 18.9.2025
10.00 - 10.20
C1.1

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen kunta- ja kaupunkisuunnittelussa – kohti luontopositiivista suunnittelua

Luontokato ja ilmastonmuutos ovat aikamme keskeisiä haasteita, joihin voidaan vaikuttaa myös kunta- ja kaupunkitasolla. Tietoiskussa tarkastellaan, miten kunnat voivat edistää luonnon monimuotoisuutta muun muassa maankäytön ja liikenteen suunnittelulla, energiantuotannolla sekä lähiluonnon huomioimisella.

Tietoisku auttaa tunnistamaan konkreettisia keinoja, joilla kunnat voivat siirtyä vaikutusten lieventämisestä kohti kestävää, luontopositiivista suunnittelua. Tavoitteena on rakentaa elinympäristöjä, joissa luonto ei ainoastaan säily, vaan myös vahvistuu.

Torstai 18.9.2025
10.30 - 10.50
C1.1

Kouluverkko kuosiin – Rakennuspalikat kestävään ja kustannustehokkaaseen palveluverkkoon

Kunnilla on käsissään vaikea yhtälö: palvelutarpeet muuttuvat, rakennuskanta vanhenee ja tiloja on liikaa – tai väärissä paikoissa. Tietoiskussa pureudutaan siihen, miten sivistyspalveluiden palvelu- ja tilaverkon uudistaminen kannattaa toteuttaa. Näkökulmina muun muassa: tulevaisuuden palvelutarpeet, käyttöaste, kunto, energiatehokkuus sekä tilojen muuntojoustavuus.

Miten yhdistetään taloudellinen, toiminnallinen ja ekologinen kestävyys? Tule kuulemaan käytännön vinkit onnistuneeseen prosessiin.

Torstai 18.9.2025
11.00 - 11.20
C1.1

Lähdelämpöliikuntapuistot – Alueellisia energiaratkaisuja ostoenergiakustannusten vähentämiseksi

Mitä syntyy, kun tekonurmet, tekojäät, koulut ja kiinteistöt yhdistetään yhdeksi älykkääksi energiajärjestelmäksi? Tule tietoiskuun tutustumaan lähdelämpöliikuntapuiston kokonaisuuteen, jossa alueellinen lähdelämpöratkaisu tuottaa hajautettua, uusiutuvaa energiaa koko alueen tarpeisiin, samalla vähentää ostoenergian tarvetta sekä päästöjä.

Tietoisku tarjoaa esimerkin siitä, miten liikunta- ja opetuskohteet voidaan yhdistää yhdeksi energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi, joka palvelee koko aluetta ja tuo pitkällä aikavälillä säästöjä samalla tukien kunnan ilmastotavoitteita.

Torstai 18.9.2025
11.30 - 11.50
C1.1

Maankäytön päästöt suurennuslasin alla – realismia ja ratkaisuja kuntien ilmastotyöhön

Miten suuri osa kuntasi päästöistä liittyy maankäyttöön ja mitä sille voi tehdä? Hiilinielulaskelmat tarjoavat konkreettista ja ajantasaista tietoa maankäyttösektorin päästöistä ja niiden kehityksestä. Laskelmat tuovat kaivattua tietopohjaa ilmastotavoitteisiin, auttavat kohdentamaan toimet oikein ja tukevat kuntatason päätöksentekoa. Tietoiskussa esitellään myös esimerkkituloksia FCG:n kehittämällä työkalulla tehdyistä hiilinielulaskelmista.

Torstai 18.9.2025
12.00 - 12.45
C1.1

Alkoholi, huumeet ja itsemurhat -mihin kunnat menettävät eniten elinvuosia ennenaikaisesti?

Suomessa menetetään vuosittain noin 230 000 ennenaikaista elinvuotta, joista 74 prosenttia eli noin 170 000 vuotta voitaisiin välttää. Eniten elinvuosia menetetään alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin, mutta alueiden ja kuntien välillä on erittäin suuria eroja.

Tule kuuntelemaan FCG:n koostamaa uusinta ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien selvitystä.

Torstai 18.9.2025
13.00 - 13.20
C1.1