Onko kuntasi osa ongelmaa vai osa ratkaisua?

Jenni Tuomela, Veera Farin, Hengitysliitto ry 11.9.2024

ONGELMA: Elintavat rapauttavat suomalaisten hyvinvointia. Vain alle puolet suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Vaikka enää vain 11 % suomalaisista tupakoi päivittäin, on savuttomien nikotiinituotteiden käyttö lisääntynyt räjähdysmäisesti.

RATKAISU 1/2: Ota elintavat rohkeasti puheeksi! Liikkuminen ja nikotiinittomuus tulee ottaa puheeksi eri paikoissa, sillä se on kaikkien vastuulla.

Puheeksioton paikkoja:

  • terveydenhuolto ja työterveyshuolto
  • liikunta- ja sosiaalitoimi
  • työllisyyspalvelut
  • järjestöt ja niiden paikallisyhdistykset
  • apteekit
  • päiväkodit ja koulut, vanhempainillat ja muut kohtaamiset
  • oppilaitokset
  • yksityinen kotihoito ja seniorikeskukset
  • seurakunnat

Liikkumisen voi ottaa puheeksi esimerkiksi seuraavasti:

”Millä tulit tänne tänään?”
”Millaista liikuntaa olet viimeksi harrastanut ja milloin?”
”Tauotatko paikallaanoloa ja istumista?”
”Oletko kuullut liikuntaneuvonnasta?”

Nikotiininkäytön voi ottaa puheeksi esimerkiksi seuraavasti:

”Käytätkö nikotiinia, kuten nikotiinipusseja tai sähkösavukkeita? Tupakoitko?”
”Oletko harkinnut lopettamista?”
”Minkälaisesta tuesta olisi sinulle hyötyä lopettamisessa?”

Hengitysliitto tarjoaa sekä sähköisiä että painettuja materiaaleja, joita voi hyödyntää puheeksiotossa. Materiaaleja voi ladata maksutta osoitteesta www.hengitysliitto.fi tai tilata painettuna verkkokaupasta. Asiakkaan voi ohjata myös maksuttomiin Virkeyttä viideltä -etäjumppiin tai Stumpin valmennus- ja vertaistoimintaan.

RATKAISU 2/2: Elintapaohjauksen palveluketjut kuntoon!

Liikunnan ja nikotiinittomuuden puheeksioton jälkeen keskeistä on ohjaus eteenpäin toimivalla palvelupolulla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, ehkäisevä päihdetyö ja elintapaohjaus tukevat terveyttä ja ehkäisevät pitkäaikaissairauksien syntymistä. Liikuntaneuvonta sekä tuki nikotiininkäytön lopettamiseen ovat parhaimmillaan osa kunnan muuta elintapaohjausta ja palveluketjuja. Elintapaohjaus ja ehkäisevä päihdetyö ovat keskeinen keino vähentää hyvinvointi- ja terveyseroja.

Terveyttä ja hyvinvointia edistäviin elintapoihin ja elintapamuutoksiin kannustaminen on kunnan kaikkien eri toimijoiden yhteinen tehtävä. Tiivis yhteistyö ja tuki lähellä kuntalaista auttavat niin yksilöä kuin yhteisöäkin hyvinvointia edistävien valintojen tekemisessä. Lähiympäristö houkuttelee liikkumaan, kun se on esteetön ja tupakka- ja nikotiinijätekeräys on kunnossa.